PRODUK




      <3    Ikan bawal putih merupakan ikan herbivore, merupakan haiwan pemakan tumbuh-tumbuhan, yang hanya memakan tumbuhan sahaja yang cenderung bersifat omnivore, haiwan yang memakan kedua-dua haiwan dan bahan sayur-sayuran selain suka melalap tumbuhan air juga suka memakan udang ataupun ikan-ikan kecil.Ikan bawal putih ini jua sejenis ikan yang habitatnyadari air laut.Secara amnya ikan bawal terbahagi kepada dua jenis iaitu bawal putih dan bawal hitam.Sehubungan itu kami, kami ingin memperkenalkan produk yang digunakan untuk membuat umai malah dijadikan permakan tradisi melanau di Sarawak.Di sini ikan bawal putih dikatakan lebih tinggi permintaannya berbanding ikan bawal hitam.Oleh yang demikian, umai sentiasa akan dihidangkan segar yang dari hasilan ikan yang mentah yang terdiri daripada ikan(bawal), tenggiri, udang dan juga obor-obor serta dicampurkan bawang,cili,halia,limau dan garam sentiasa dijadikan kebangaan hidangan tradisi kaum melanau.Ia boleh menjadi hidangan harian ataupun semasa setiap hidangan .Di samping itu,ikan bawal banyak terdapat di lautan hindi selain afika,Malaysia, dan jepun.Dahulunya asal ikan bawal ini bukanlah asli Indonesia,tetapi berasal dari negeri samba, brazil. pada dahulunya juga ikan ini dibawa ke Indonesia oleh para importis ikan hias dari singapura dan brazil pada tahun 1980.Selain ke Indonesia,ikan bawal pun sudah tersebar hamper ke seluruh penjuru dunia.Oleh demikian,setiap Negara, ikan ini mempunyai nama yang berlainan.Ikan bawal ini juga hidup dan berenang secara berkumpulan.Biasanya pada musim tertentu,ikan bawal boleh didapati dengan banyak. Ia juga dikatakan sering didapati beriringan dengan udang di pasar laut.Di setiap pergerakan spesies bawal dalam berkawan menjadikannya sebagai tangkapan yang sesuai dengan menggunakan pukat.Selain itu juga bawal juga boleh ditangkap menggunakan pancing dan rawai. Tambahan pula , Makanan tradisional kaum Melanau Sarawak yang cukup populari ni dipanggil umai obor-obor atau umai jellyfish. Setiap cara penyediaan sama juga seperti buat umai ikan ,dan udang.


                                                               








No comments:

Post a Comment