Bahan-bahan yang diperlukan:-
- 5 ekor udang sederhana (buang kulit dan potong kecil-kecil)
- 3 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1/2 inci belacan
- 1 biji cili merah
- 1 biji bawang besar (dimayang)
- 3 biji cili api (dihiris)
- 1 sudu makan kacang tanah
- 1 sudu makan cuka
- 5 biji limau kasturi (perah jusnya)
- Sedikit garam dan gula
- Daun kunyit, daun sup, daun ketumbar, serai
- Perapkan udang bersama perahan limau dan garam dalam satu bekas atau mangkuk dan luarkan seketika.
- Tumbuk bahan-bahan dan hiriskan halus-halus
- Masukkan bahan-bahan dan kesemua bahan yang selebihnya ke dalam bekas mangkuk perapan udang tadi. Gaulkan sampai sebati.
- Perapkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam (biarkan udang tersebut masak setelah dicampurkan dengan bahan-bahan tadi)
- Hidangkan!
No comments:
Post a Comment