Thursday, October 3, 2013

UMAI | UDANG



Bahan-bahan yang diperlukan:-
  1. 5 ekor udang sederhana (buang kulit dan potong kecil-kecil)
  2. 3 ulas bawang merah
  3. 1 inci halia
  4. 1/2 inci belacan
  5. 1 biji cili merah
  6. 1 biji bawang besar (dimayang)
  7. 3 biji cili api (dihiris)
  8. 1 sudu makan kacang tanah
  9. 1 sudu makan cuka
  10. 5 biji limau kasturi (perah jusnya)
  11. Sedikit garam dan gula
  12. Daun kunyit, daun sup, daun ketumbar, serai
Cara penyediaannya:-
  1. Perapkan udang bersama perahan limau dan garam dalam satu bekas atau mangkuk dan luarkan seketika.
  2. Tumbuk bahan-bahan dan hiriskan halus-halus
  3. Masukkan bahan-bahan dan kesemua bahan yang selebihnya ke dalam bekas mangkuk perapan udang tadi. Gaulkan sampai sebati.
  4. Perapkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam (biarkan  udang tersebut masak setelah dicampurkan dengan bahan-bahan tadi)
  5. Hidangkan!

No comments:

Post a Comment